τα οφελη της ασκησης απο το γυμναστηριο στην καισαριανη fitness plus

Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης

Οι περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση “Γιατί ξεκίνησες να κάνεις γυμναστική;” έχουν να κάνουν με τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την βελτίωση της “Φυσικής Κατάστασης” (Δύναμη, αντοχή, ευκαμψία, ταχύτητα), την μείωση του σωματικού λίπους και την απώλεια περιττών κιλών σαν εμφανές αποτέλεσμα από την στοχευμένη σωματική δραστηριότητα.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα οφέλη και πλεονεκτήματα που κάνουν την άσκηση αναγκαία.

1. Πρόληψη ασθενειών
Λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης Αλτσχάϊμερ και Άνοιας για ενήλικες που γυμνάζονται το λιγότερο 150 λεπτά την εβδομάδα.

2. Θωράκιση του Οργανισμού
Δυνατότερα κόκαλα, υγιέστερη καρδιά, προστασία από τις εποχιακές λοιμώξεις

3. Ψυχολογικοί Παράγοντες
Αλλαγή στην διάθεση του ασκούμενου αμέσως μετά την προπόνηση. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται αμέσως μετά την άσκηση προσφέρουν διαύγεια, συναισθηματικό έλεγχο και αισθήματα ευφορίας.

Εκτός όμως από τα παραπάνω η συστηματικη άσκηση μπορεί πραγματικά να αναδιοργανώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο που αποφασίζει το πως νιώθουμε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις.
Και όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αναπτύσσεται ανάλογα με τις συνθήκες που βρισκόμαστε.

Μέσα στον εγκέφαλο και σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την μάθηση, μνήμη και την ανώτερη σκέψη (ιππόκαμπος, φλοιός και πρόσθιος εγκέφαλος) δραστηριοποιείται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Εγκεφαλικός Νευροτροφικός Παράγοντας (BDNF).
Δρά σε ορισμένους νευρώνες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) συμβάλλοντας στην διατήρηση και επιβίωση υφιστάμενων νευρώνων. Ενισχύει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση νέων νευρώνων και συνάψεων.

Η συστηματική άσκηση προωθεί αυτή την πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που με την σειρά του την χρησιμοποιεί για να βελτιώσει την μάθηση και την μνήμη.
Επίσης, όπως και ο ύπνος, βοηθάει στην μεταφορά μεταβολικών αποβλήτων που απελευθερώνει ο εγκέφαλος ως υποπροϊόν της δραστηριότητάς του, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητα να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Έχοντας, λοιπόν, όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες θα πρέπει να επιλέξουμε τι είδους άσκηση να κάνουμε.

Διαφορετικός τύπος άσκησης για διαφορετικά οφέλη.

Αερόβια Άσκηση

Eίναι εξαιρετική για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την αύξηση της αντοχής.

αεροβια προγραμματα παγκρατι - καισαριανη

Προπόνηση Αντιστάσεων ( Βάρη, λάστιχα)

Aυξάνει την μυική ενδυνάμωση μέσα από διαφορετικές προπονητικές μεθόδους, διορθώνει την ανισορροπία που προκαλείται από την καθιστική εργασία και βελτιώνει την στάση του σώματος.

Pilates Mat, Pilates Reformer, Yoga, Stretching

Βοηθούν είτε στην βελτίωση, είτε στην διατήρηση της ικανότητας του σώματος να κινείται σε στάσεις χωρίς πόνο, και όπως και η προπόνηση με αντιστάσεις χρησιμοποιείται για την διόρθωση ανισορροπίας και κακής στάσης σώματος.

Το ιδανικό είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω για μια ολοκληρωμένη σωματική δραστηριότητα

Για να έχουμε τα απίστευτα μακροπρόθεσμα γνωστικά, ψυχικά και σωματικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση, διαλέγουμε το είδος της προπόνησης που μας αρέσει πραγματικά να κάνουμε.

Με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να διατηρήσουμε τις καλές συνήθειες και να παραμείνουμε υγιείς σε σώμα και πνεύμα.

Πετρόγιαννης Άγγελος
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ