Μάθε τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του Pilates

Το Pilates είναι μια μορφή γυμναστικής που στοχεύει στην ενίσχυση της κινητικότητας, λειτουργικότητας του σώματος και κινείται γύρω από τους άξονες της Δύναμης, Αντοχής, Διάτασης και Σταθερότητας.

Αναφερόμαστε στα τέσσερα (4) “S”  (Strength, Stamina, Strech, Stability) του Joseph Pilates (1880-1967), που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και εξέλιξε την ομώνυμη μέθοδο.

Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την μέθοδο Pilates και την φιλοσοφία της:

  1. Συγκέντρωση – Έλεγχος

Κάθε άσκηση στο Pilates πρέπει να εκτελείται με απόλυτη συγκέντρωση πάνω στους μύες που γυμνάζουμε, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της κίνησης και αποφεύγοντας απρόσεκτες και μηχανικές κινήσεις.

  1. Ακρίβεια

Έχοντας επίγνωση της κίνησης τόσο σε σχέση με τον χώρο, όσο και σε σχέση με την ευθυγράμμιση ενός μέρους του σώματός σας με τα υπόλοιπα, επιτυγχάνεται η πλήρης εκγύμναση του μέρους του σώματος στο οποίο στοχεύει η κάθε άσκηση ξεχωριστά.

  1. Ροή

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην εκτέλεση των ασκήσεων, που συμπληρώνει τις παραπάνω αρχές και ολοκληρώνει την μέθοδο Pilates, είναι η ροή και η αρμονία των κινήσεων. Δεν υπάρχουν μεμονωμένες, γρήγορες και απότομες κινήσεις, παρά μόνο κινήσεις με ροή και συνέχεια μεταξύ των ασκήσεων, που εξασφαλίζουν την ορθή εκτέλεση και την αύξηση της έντασης κατά την προπόνηση.

  1. Κέντρο

Εστιάζω στο κέντρο του σώματος (το τετράγωνο μεταξύ θώρακα και ισχίου) και συγκεκριμένα στους μύες που περιβάλλουν την κοιλιά. Όλη η ενέργεια ξεκινάει από εκεί και απλώνεται προς τα άκρα. Ο έλεγχος του πυρήνα του σώματος εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια για την ακριβή εκτέλεση των ασκήσεων.

  1. Αναπνοή

Ο τρόπος αναπνοής κατά την διάρκεια των ασκήσεων είναι αυτός που χαρακτηρίζει την μέθοδο και την κάνει μοναδική. Η ενεργοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού μυ κατά την εισπνοή – εκπνοή σταθεροποιεί την οσφυοπυελική περιοχή (μέση), διασφαλίζοντας την σωστή κίνηση των άκρων και προφυλάσσοντας από τραυματισμούς.

Οι ασκούμενοι έχουν δύο επιλογές για την πρακτική της μεθόδου Pilates:

Με το βάρος του σώματος σε στρώμα (Pilates mat) και με συγκεκριμένο εξοπλισμό που σχεδίασε ο ίδιος ο Joseph Pilates (Reformer, Cadillac, Wunda Chair).

Ο εξοπλισμός του Pilates mat αποτελείται από ένα στρώμα, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούμε μικρές ή μεγαλύτερες μπάλες και ειδικά στεφάνια. Είναι ιδανικό για να ξεκινήσει κάποιος αρχάριος, λόγω της έμφασης που δίνει στην εκμάθηση των βασικών αρχών της μεθόδου κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Στο στρώμα, το σωματικό μας βάρος παρέχει αντίσταση στην βαρύτητα καθιστώντας την προπόνηση πιο δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο Pilates Reformer, το ειδικά διαμορφωμένο κρεβάτι λειτουργεί ως σύστημα υποστήριξης του σώματος για ορθή θέση. Η χρήση των ελατηρίων βοηθούν στην ανάπτυξη της δύναμης, της ευλυγισίας, της ισορροπίας και της αντοχής σε όλες τις μυϊκές ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων.

Σημαντικό είναι πως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η ποικιλία των ασκήσεων αυξάνεται σε σύγκριση με το Pilates Mat, ενώ είναι ιδανικό για αποκατάσταση τραυματισμών και διόρθωση της κακής θέσης ή στάσης του σώματος.

Επιλέγοντας να εξασκηθείτε στην μέθοδο Pilates και ακολουθώντας τις βασικές αρχές πιστά και με υπομονή, πολύ σύντομα οι αλλαγές θα κάνουν την εμφάνιση τους, πρώτα στην θέση ή την στάση του σώματος και θα ακολουθήσουν η δύναμη, η ισορροπία, η αντοχή, αλλάζοντας την καθημερινότητά σας και την ποιότητα της ζωής σας προς το καλύτερο.

Πατήστε εδώ και γνωρίστε το νέο μας σύγχρονο Studio Pilates